Câteva idei despre cum să inițiem și să păstrăm relații inter-umane de calitate.

Omul este o ființă socială, așa că se implică în relații. Din cele mai diverse, pe tot parcursul vieții, indiferent de statut, pregătire profesională, gen, vârstă, mediu, etc. În general oamenii își doresc relații de calitate. Unii intră mai ușor în relații, alții mai greu. Pentru unii este ușor să mențină, întrețină relațiile pe termen lung, pentru alții este mai greu.

Înaintea stabilirii relațiilor cu cei din jur este bine să avem o relație bună cu propria persoană, să știm care ne sunt limitele, valorile, idealurile, prioritățile personale. Un alt aspect de luat în seamă este congruența personală – mai exact manifestarea prin acțiuni și comportament a celor enumerate anterior. Aici apare adevărata provocare deoarece, conform studiilor suntem influențați în proporție de 90% de mediul înconjurător. Altfel spus, datorită nevoii permanente de adaptare permitem, acceptăm, tolerăm influența mediului asupra noastră într-o proporție mai mare comparativ cu influența pe care o exercităm noi asupra exteriorului.

Jacques Salome a asemuit relația cu o eșarfă. El susține că ”într-o relație avem tendința să ne simțim responsabil de ambele extremități” sau de niciuna. În realitate noi suntem responsabili doar de ceea ce se întâmplă în propria parte.” Sunt responsabil de ceea ce aduc într-o relație și de felul în care primesc ceea ce aduce celălalt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s