Pentru mine, care practic sportul ca hobby, alergatul reprezintă, printre altele, un instrument de dezvoltare personală. Da ați citit bine – mă ajută să exersez, să dobândesc, să perfecționez abilități care vor contribui la explorarea propriului potențial. Alergatul reprezintă mai mult decât numărul kilometrilor alergați, este o lecție despre potențialul uman, nu doar un test al capacității fizice și mentale.

IMG_1952Alergătorii dau dovadă de curaj atunci când își supun corpul, mintea și sufletul la un mare disconfort, dar și la o mare bucurie. Uneori din alergat înveți cum să-ți depășești barierele mentale, în momentul în care simți că nu mai poți continua.
O repriză bună de alergat te face să te simți ca și cum ai fi o persoană nouă, un alt om. Și, într-o oarecare măsură, acest lucru este adevărat. De unde știm că este adevărat?

În ultimii aproximativ 30 de ani, neuroștiințele au descoperit că în creier se produc neuroni pe parcursul întregii vieți și singurul trigger cunoscut este reprezentat de activitatea fizică intensă. Celule noi apar în hipocamp – o regiune a creierului asociată cu învățarea și memoria. Deci este dovedit științific că alergatul îmbunătățește și memoria. În acest moment se știe că există o legătură puternică între alergat (exercițiul fizic în general) și claritatea gândirii.

Altă zonă unde au fost înregistrate modificări după alergare este zona lobului frontal de la nivelul creierului. Această zonă este asociată cu „gândirea clară”, mai exact: planificarea în avans, concentrarea, stabilirea scopurilor, managementul timpului. Conform unor studii realizate la Harvard de către doctorul Emily E. Bernstein această arie are legătură și cu reglarea emoțiilor.

În timpul alergatului, uneori, mintea ”zboară” din prezent (aici și acum), către diverse gânduri și acest ”joc” aduce beneficii.  Indiferent câți kilometri am alerga, avem mereu ceva de învățat.

În viață, ca și în alergat avem nevoie doar de un drum și de dorința de a explora. Nu e păcat să le irosim?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s